Имаш въпроси ?
0884 920 406


Съвети за това как да стартирате нов аквариумНачинаещите акваристи  е препоръчително да започнат с по-малък обем  аквариум, като първия ни съвет е да закуят аквариум, който е оборудван с основните компоненти, а именно

 ( дънна помпа свързана с филтрираща система, капак и осветление). Нужни ще ви бъдат също:

– грунд за дъното, като ви съветваме, да го измиете много добре или най-добре го преварете преди да го сложите на дъното.

-Въздушна помпа / Компресор за въздух към който ще са ви нужни, шлаух  и въздушна стена (камък)  Компресора обогатява водата на кислород, което кара рибите да растат значително по-бързо. Свържете  стената за въздух с компресора посредством шлауха (маркуча) . Дължината на шлауха се определя от това, колко далеч ще бъде поставена въздушната помпа от акварума.

-Ако рибите са топло любиви или морски  ще трябва да закупите нагревател с термо реле  и  термометър . Нагласете температурата на 26 градуса по целзии.

-Декорацията е нещо по-специално, там  всеки трябва да декорира аквариума си по свой вкус, но съвета ни е, да не прекалявате с аранжировката. Задължително измийте декорацията с гореща вода. Ако това са изкуствени растения, може с хладка вода.

И така дойдохме вече до същността на цялото това упражнение, а именно пълненето на аквариума с вода. Тук няма нищо сложно, просто наливате до горе. Трябва водата да покрива водната помпа и нагревателя с вода на 100 % . След като вече имаме и вода в аквариума все още не сме готови за финалното упражнение. Изчакайте 24 часа за да паднат нивата на хлора, който е опасен за рибите , през това време  включете филтриращата помпата, нагревателя и въздушната помпа . Препоръчваме да имате под ръка тестове за измерване на показателите на водата. Най-практични са тестовете на
JBL 6in1  и JBL 7in1 в тези тестове се съдържа реагент, който реагира на основните показатели на водата, които са най-важни за правилното отглеждане на рибите. Слагайте винаги капки Хлоро стоп в новата вода!

Минаха 24 часа и Вие вече нямате търпение да купите първите обитатели.
Доста ентусиазирани начинаещи прибързват много, като закупуват голям брой риби, което е най-грешното нещо, което може да направите. Причината е че те ще са първите риби в тази вода, в която не са стартирали никакви биологични  и химични процеси. Рибите трябва да са прекарали минимум 2 седмици. За да започне изграждането на една микрофлора , Рибите трябва да се хранят,  за да започнат да се изпръжняват във водата, като при този процес се отделя амоняк и контакта му с водата обогатява съединението с хидроген и се превръща в амоний, който пък от своя страна вдига нивото на
pH.Ако нямате търпение да стартирате по-скоро с по-голям брой риби, можете да си закупите биа активатор. ТПървите хранения на рибите трябва да са след 48 часа, след като са били прехвърлени. Рядко и по малко. Хранете ги по-рядко, дори и гладни да са, не е толкова голям проблем ,от това да се прехранват системно.

Намере някакво решение за чистене на  дъното на аквариума. Предлат се сифони специално разработени да засмукват частиците на дъно, като намере някаквъ друг съд, като да се оттича мръсната вода.

Ако е дошъл момента да сменяте водата- направете го, като си приготвите предварително, количеството , което ще източите от старата вода. Идеята на това е  да престои водата заради хлора. Източете към 40 % от старата вода, като изключите предварително всичко. Налейте новата вода и не забравяйте да пуснете помпите и нагревателя.

По някога може да ви се появят  наслочвания върху аквариума , можете да си вземете гъба с дълга дръжка за почистване на стъклата или магнит, с който можете да почистите стъклото от вътрешния край, без да бъркате вътре.
Периодично наблюдавайте рибите, оборудването , водата и всичко останало. Ако аквариума Ви започне да изпитва затруднения с пречистването на водата  и съда ви е повече от 50 литра е добре да планирате закупуването на канистър ( външен филтър за аквариум) , чиято мощ и ефективност е в  пъти повече , от колкото дънния филтър . За пълнеж / филтрат  можете да използвате едропорести гъби  като ги комбинирате с вата, активен въглен или керамични рингове. Резултата не закъснява. Но и не идва на момента.Чистете поне веднъж външния филтър , като измиете гъбите и филтрата .